معرفی تکنولوژی صفحه نمایش OLED
فناوری صفحه نمایش OLED جدیدترین ویژگی بزرگ در تلویزیون های مدرن است که رنگ های خیره کننده، سیاهی عمیق و کیفیت کلی تصویر شگفت انگیز را ارائه می دهد. همچنین در گوشیهای هوشمند و جدید اپل و سامسونگ نشان داده شده است. بنابراین، صفحه نمایش های بسیار بزرگ و صفحه نمایش های بسیار کوچک شاهد پیشرفت OLED بوده اند. اما در لپ تاپ ها و دسکتاپ هایی که سایز متوسط دارند، نه خیلی تا به حال.
این فناوری در نهایت به نمایشگرهای لپتاپها در یک جریان متوسط وارد میشود. سال 2021، سالی بود که OLED بر اساس برخی روندهای تولید پنلهای OLED، سرانجام شتاب بیشتری به لپتاپها داد. با این حال، ملاحظات در سمت لپ تاپ کمی متفاوت است. در حالی که میخواهید تلویزیونها تا حد ممکن برای فیلمها و برنامههای پخش خوب به نظر برسند، موارد استفاده از رایانه متفاوت است. رایانههای شخصی نه تنها برای مصرف محتوا، بلکه برای تولید محتوا طراحی شدهاند. لپتاپها باید نگران یک ضرورت آزاردهنده یعنی عمر باتری باشند.
همه اینها روش هایی را که فناوری صفحه نمایش برای کار با محصول نیاز دارد ، تغییر می دهد. که ما را به این سوال هدایت می کند:
آیا باید لپ تاپ OLED بخرید؟ بیایید حفاری کنیم.
ما با معرفی لپتاپهای OLED مورد علاقهمان که در آزمایشگاه آزمایش شدهاند، شروع میکنیم. به دنبال آن راهنمایی برای درک OLED و نحوه خرید دستگاه مناسب برای شما ارائه میکنیم.
ممکن است بپرسید: صفحه نمایش OLED چیست؟
برای پاسخ به آن، به جزئیات صفحههای OLED و مزایایی که به همراه دارند ، می پردازیم. برای شروع، OLED مخفف “Organic Light-Emitting Diode” است.
توضیح کوتاه در مورد آن ، این است که فناوری OLED شبیه فناوری LED سنتی است (همان مفهوم دیودهای ساطع کننده نور). اما به جای اینکه صفحه نمایش تنها با استفاده از نیمه هادی ها نور تولید کند، از مولکول های آلی استفاده می شود (قرار دادن “O” در OLED). نتیجه نهایی ، صفحه نمایش روشن تر با رنگ های زنده تر است. از این رو استفاده از آن در تلویزیون و رایانه جذاب است. نمایشگرهای OLED نیز تمایل دارند از انرژی کمتری استفاده کنند، همه چیز برابر است.
انواع مختلف صفحه نمایش LCD چه TFT، VA یا سایر فناوری ها، همگی مفهوم پایه مشابهی دارند. آنها از یک منبع نور پس زمینه LED سفید استفاده می کنند که نور را از فیلترها عبور می دهد. این نور در سطح پیکسل توسط کریستال های مایع در حالت ها و جهت های مختلف دریچه ای می شود. نور را مسدود یا رنگ می کند تا پیکسل هایی با رنگ مورد نظر تولید شود.
به زبان ساده، صفحه نمایش های OLED از یک الگوی نمایش متفاوت استفاده می کنند. یک ترکیب آلی که از نظر نور خود تابش می کند. به هر پیکسل در پانل اجازه می دهد تا در هنگام اعمال جریان، نور خود را تولید کند. این تفاوت اصلی با صفحه نمایش های LCD است . چیزی که آنها را قادر می سازد رنگ های فوق العاده درخشان و سیاهی عمیق تولید کنند. OLEDها در مقایسه با سایر فناوریهای اصلی صفحه نمایش، هنگام نمایش یک تصویر تاریک یا کاملا سیاه، رنگ مشکی واقعیتری را ارائه میدهند.
هنگامی که یک پنل LCD سیاه نشان داده می شود، نور در حال پخش همچنان به پشت پیکسل ها فشار داده می شود. اما آنها بسته شده تا به عنوان فضای تاریک برای چشم شما ارائه شوند. در صفحههای OLED، تک تک پیکسلها روی بخشهایی از صفحه که مشکی را نشان میدهند، واقعاً چیزی را نشان نمیدهند. بنابراین هیچ نشتی نور از پشت برای رقیق کردن تاریکی وجود ندارد.
این به نوبه خود کنتراست بهتر و سیاهی عمیق تری را نسبت به فیلتر کردن نور پس زمینه LED ارائه می دهد. همه اینها همچنین باعث می شود که یک پانل ، کارآمدتر و در نتیجه نازک تر باشد. این در لپتاپها به اندازه تلویزیونهای OLED به چشم نمیخورد. بسیاری از تلویزیون های OLED تقریباً نازک هستند.
آیا باید لپ تاپ OLED بخرید؟
البته این زیبایی بهایی دارد.
پیکربندیهای لپتاپ OLED گرانتر از گزینههای نمایشگر سنتی هستند و گزینه صفحه نمایش OLED اغلب فقط در گرانترین نوع خانواده لپتاپ گنجانده میشود.
بخشی از این افزایش هزینه این است که موج جدید پنلهای OLED لپتاپ – که همگی در این مرحله توسط سامسونگ تولید میشوند – بیشتر، اما نه همه آنها، صفحهنمایشهایی با وضوح 4K هستند که با نیاز به قطعات پشتیبانی مناسب، قیمت را بیشتر میکنند.
این دلیل دیگری است که چرا OLED معمولاً در بهترین مدل از خانواده لپتاپهای معین قرار میگیرد. رزولوشن اصلی 4K و فناوری صفحهنمایش پیشرفته نشاندهنده پریمیومترین نسخه از هر دستگاهی است.
(این در نیمه دوم سال 2021 شروع به تغییر کرد و برخی از پنلهای OLED 13.3 اینچی با وضوح پایینتر در ماشینهایی مانند Lenovo Ideapad Duet 5 Chromebook وارد بازار شدند.)
اگر به صفحه نمایش OLED علاقه مند هستید اما مطمئن نیستید که می توانید آن را توجیه کنید یا خیر، تصمیم خود را بر اساس این واقعیت ساده قرار دهید که به دلایلی که در بالا گفته شد، دیدن آنها باورنکردنی است.
OLED به شدت ضروری نیست، اما پس از آن، وضوح 4K نیز وجود ندارد و بسیاری از ویژگیهای فنی قبل از تبدیل شدن به استاندارد، به عنوان لوکس شروع میشوند.
اگر امروزه یک پنل جدید میخرید، استفاده از فناوریای که تنها در آستانه محبوبتر شدن است، تصمیم محکمی است و اکثر پنلهای OLED که دیدهایم عالی به نظر میرسند.
اگر می خواهید یک صفحه نمایش بخرید فقط به این دلیل که تماشای فیلم، بازی و حتی خیره شدن به دسکتاپ شما شگفت انگیز به نظر می رسد، نمی توانیم با آن بحث کنیم.
اما اینکه آیا هزینه اضافه ارزش دارد یا نه به شما و بودجه شما بستگی دارد.
انواع خاصی از کاربران باید جوانب مثبت و منفی بیشتری را در نظر بگیرند. گیمرها از تصاویر چشم نواز لذت خواهند برد و تنظیمات فانتزی و علمی تخیلی بسیاری از عناوین ، هم برای سیاهی عمیق و هم برای رنگ های پر جنب و جوش ایده آل هستند.
با این حال، عملاً هیچ سخت افزار لپ تاپ برای بازی در 4K با سرعت 60 فریم بر ثانیه مجهز نیست. بنابراین اکثر گیمرها باید رزولوشن را به 1440p یا 1080p کاهش دهند.
این پایان دنیا نیست، زیرا شما هنوز هم میتوانید محتوای دیگر را با کیفیت 4K مشاهده کنید. اما برای دریافت OLED با رزولوشن 4K هزینه اضافی میپردازید، زیرا این دو تا کنون در بسیاری از لپتاپها در هم تنیده شدهاند.
بازی نکردن با رزولوشن اصلی لپتاپ شما ممکن است برای برخی اتلاف به نظر برسد. اما همانطور که میدانید، این میتواند هزینه دستیابی به یک پنل OLED باشد.
سهم فزاینده ای از لپ تاپ های بازی مدرن مجهز به نمایشگرهای 120 هرتز، 144 هرتز و حتی تا 300 هرتز برای نمایش فریم های بیشتر در ثانیه در بازی های رقابتی هستند. موج اول پنلهای OLED 4K روی 60 هرتز قفل شد، اما از آن زمان تعداد زیادی گزینههای تازهسازی بالاتر وجود داشت.
بالاتر رفتن در آینده فقط هزینه بیشتری خواهد داشت. اما متخصصانی که می توانند از نرخ تازه سازی بالاتر بهره ببرند (یا این ویژگی را برای استفاده های دیگر مانند بازی می خواهند) باید به برخی از گزینه های 4K 120 هرتز نگاه کنند.
اگر اهل بازی هستید، نرخ بهروزرسانی 60 هرتز برای عناوین AAA که ظاهر مهمتر از فریمها هستند، مناسب است. اما بسیاری از گیمرها هم بلاکباسترهای پرهزینه و هم داغترین بازیهای بتل رویال یا MOBA را بازی میکنند.
این یکی دیگر از معاوضه هایی است که باید برای کیفیت تصویر انجام دهید، هرچند که حتی بسیاری از لپ تاپ های ارزان قیمت امروزی با نرخ تازه سازی بالاتر از 60 هرتز عرضه می شوند.
همچنین، برخی از تفاوت های ظریف آن را در نظر بگیرید. برای افزایش نرخ فریم بیش از 60 فریم در ثانیه (فریم بر ثانیه) در 4K و تنظیمات با جزئیات بالا با بسیاری از عناوین مدرن AAA، به یک GPU پیشرفته نیاز است.
در واقع، اگر در حال بازی Far Crys و Battlefields جهان هستید و حتی اگر یک پردازنده گرافیکی سطح بالا دارید، به هر حال نمی توانید انتظار داشته باشید که سرعت 120 فریم در ثانیه یا 144 فریم در ثانیه را در تنظیمات 4K و جزئیات بالا داشته باشید.
(حتی آخرین پردازندههای گرافیکی سری GeForce RTX 30 یا احتمالاً پردازندههای گرافیکی لپتاپهای سری RTX 40 آتی به سختی تحت فشار قرار خواهند گرفت). بنابراین نرخ تازهسازی 60 هرتز صفحه نمایش چندان اهمیتی نخواهد داشت. محدودیت 60 هرتز اگر علاقهمند به بازیهای قدیمیتر یا علاقهمند به عناوین ورزشهای الکترونیکی کمتقاضا اما بسیار رقابتی (CS:GO، Fortnite، Apex Legends) هستید، بیشتر مشکلساز است که در آن حداکثر نرخ فریم برای زندگی و مرگ اهمیت دارد.
برای این نوع بازیها، یک OLED از شما میخواهد فریمها را روی زمین بگذارید ، مگر اینکه یکی از مدلهای بسیار جدید ۹۰ هرتزی را فرود بیاورید.
در همین حال، OLED نیز ملاحظات مختلفی برای متخصصان خلاق دارد. اگر شغل شما مستلزم استفاده دقیق از تطابق یا دقت رنگ است، لپ تاپ خود را با دقت انتخاب کنید.
سازندگان مختلف لپتاپهای OLED ادعاهای متفاوتی در مورد طیف رنگی هایی با پوشش کامل دارند. حتی اگر بسیاری از لپتاپها از همان پنل استفاده کنند.
توجه داشته باشید که اعتبار سنجی پنتون جنبه ای از برخی ماشین ها، به ویژه چندین مدل از گیگابایت است.
اگر میدانید چگونه نمایشگرها را برای کارهای حرفهای تنظیم و کالیبره کنید، باید بتوانید OLED را با نتایج بهتری نسبت به تنظیمات خارج از جعبه تنظیم کنید.
تا حد زیادی، پوشش رنگ و دقت برای اکثر موارد استفاده معمولی به اندازه کافی خوب است و باید باشد. فراتر از صفحه نمایش، برای توصیه های کلی ما در مورد خرید لپ تاپ، از جمله اینکه با توجه به نیازها و بودجه خود به دنبال چه اجزایی باشید، فهرستی از بهترین لپ تاپ ها و همچنین راهنمای ما را برای بهترین لپ تاپ های بازی بررسی کنید.